Cestovateľské vyhorenie
Nebaví mě krkolomné itineráře a přespávání na letišti pro místa, kde jsem už byl. Což je většina po Evropě, co mě zajímala. Na některá se rád vracím , ale už si počkám na hezkou cenu a spojení.
V Česku je draho, tak v létě skoro kamkoliv jinam, pokud chci ušetřit... a léto nemám rád kvůli teplu, tak na Baltské moře, ideálně.
V Čechách je poměr cena/výkon nanic, ale je spousta míst, který chci ještě vidět. Ne na všechny se musí letět. Miluju Itálii, muž zas Rakousko, oba se rádi vydáme na Rujánu...
V zimě potřebuju na chvíli do tepla, ale volím si destinace, které mě zajímají, a počkám si na pohodlné letecké spojení. A pak nějaké kratší pobyty po Evropě mimo letní prázdniny.
Nikdy jsem nechápala lidi, kteří letí kamkoli, kam je levná letenka, nebo jsou ochotní cestovat přes půl zeměkoule a tři noci nespat, jen aby ušetřili. Při tomhle stylu asi člověk vyhoří snáz.
Takže obecně si myslím, že prevencí vyhoření je se nepřesytit, necpat se vším, co se nabízí, jako šílenej, ale vybírat a vychutnávat
Tyjo, já jsem přesně ten, co lítá tam kam je levná letenka a cestuju přes půlku zeměkoule na pár nocí. Myslím, že právě díky tomu, jsem ještě úplně nevyhořel. A nebo naopak jsem vyhořel už dávno a tohle je důvod proč neřeším kam letím.. :D (to vlastně asi dává smysl nejvíc)
Naučil jsem se i v jednom týdenním výletu navštívit více zemí a upřímně mi to tak vyhovuje. Třeba Asie - Shanghai, Hongkong, bangkok, tokyo v jednom týdnu. Díky tomu si člověk celý město neprojde a neodfajkuje úplně všechny aktivity. A vím, že ikdyž jsem byl v Tokyu několikrát, tak až se tam v červenci vrátím, tak mám furt věci, který jsem tam ještě nedělal a stále se tam těším.
Ale asi to tak nefunguje pro každého :-)
Ahmad Masúd napsal(a):Kupodivu stále lepší ceny jak pár let staré od Mácháče, ještě za covidu 🤣Poláci jsou dobří a šikovní, v létě tam bude jistě dráž než u nás. U Baltu určitě 😁
Ale jinak s těmi cenami je na nic celá střední Evropa plus Chorvatsko. Vůči kupní síle přehnané ceny za ubohé služby a mnohdy v západní Evropě je to i levnější a dostanete i lepší službu.
Nicméně v tomhle vyniká Česko, asi i kvůli tomu, že člověk má nejlepší srovnání, pak Maďarsko. Můj subjektivní pocit.
já teda nechápu, že někdo, kdo se cítí vyhořele, plánuje dovolený ve východní Evropě. Pokud teda nejde o nějaký chlastačky, nebo jiný divočiny.
A jak už tu někdo psal, to, že člověk obětuje tomu objevování spaní na letišti, apod., mi taky přijde spíš jako prevence "vyhoření", páč máte za čím jít, a prožitky unikátní. Když někdo lítá "výhradně z Prahy, s krátkými přestupy, ideálně v C", to si myslim přestane bavit dřív. Už proto, že se není kam posunout dál (v pohodlí, v destinacích...). Pak už je to jen o pokračující lenosti.
Nechci zakládat nové téma kvůli své otázce kam si zapisujete své lety pokud to tedy vůbec děláte?Znám flieghtmemory.com a ten druhý nejznámější web jsem zapomněl.Napovíte?prosím!
No já neměl vyhoření, ale spíš prozření, když jsem viděl že kumulovaně jsem strávil uvnitř letadla 4 měsíce života, což znamená zhruba stejnou dobu také v letištích před odletem+ po příletu+při přestupech, přestaly mne zajímat ultra levné letenky v dobytčáku například aktuální atraktivní cenovky s německým Condomem na západní pobřeží USA.Ale chci si i to cestování víc užít.
Alena Svobodová napsal(a):Já to mám podobně s vodopády. Viděl jsem jichdesítky a štrachat se k dalšímu abych viděl o jeden víc už mi přijde zbytečné, pokud by to nebyly Viktoriiny vodopády nebo Iguacu, tak nezájem.Jsem taky s věkem pohodlnější a už mi dávno nestojí zato lézt na každou vyhlídku. N
jokker napsal(a):Nechci zakládat nové téma kvůli své otázce kam si zapisujete své lety pokud to tedy vůbec děláte?Znám flieghtmemory.com a ten druhý nejznámější web jsem zapomněl.Napovíte?prosím!
No já neměl vyhoření, ale spíš prozření, když jsem viděl že kumulovaně jsem strávil uvnitř letadla 4 měsíce života, což znamená zhruba stejnou dobu také v letištích před odletem+ po příletu+při přestupech, přestaly mne zajímat ultra levné letenky v dobytčáku například aktuální atraktivní cenovky s německým Condomem na západní pobřeží USA.Ale chci si i to cestování víc užít.
Mně se mnohem více líbí Flight Diary (Flight Radar).
Lítáš hodně! Mně letecký deník ukazuje 75 dní, takže jen 2,5 měsíce. 😀
jokker napsal(a):Nechci zakládat nové téma kvůli své otázce kam si zapisujete své lety pokud to tedy vůbec děláte?Znám flieghtmemory.com a ten druhý nejznámější web jsem zapomněl.Napovíte?prosím!
https://my.flightradar24.com/
kedysi sa to volalo flightdiary
Jednoznačně: https://my.flightradar24.com/Barney1987/
Umí to mnohem více, než cokoliv jiného, včetně automatického zapisování registrace letadla (ne vždy).
Jinak vyhořel jsem letos s Thajskem, asi 6 návštěv už stačilo. Přemýšlím kam cca 24.12-11.1. V merku mám buď Tahiti, Reunion, Guadeloupe, nebo něco podobného (treky, pěkná příroda, civilizace, bez Číňanů a rusáků, moře jako bonus).
Zkus Jižní Ameriku. Peru máš nádhernou přírodu, památky i relativně bezpečno. Rio, Ilha Grande a Iguacu jsou taky pecka. Santiago, Velikonoční ostrov nebo Patagonie skvělé taky. V diářku ji nemáš vubec. Číňanů ani Rusáků tam moc nebývalo/nebylo.
Barney Flyer napsal(a):Jinak vyhořel jsem letos s Thajskem, asi 6 návštěv už stačilo. Přemýšlím kam cca 24.12-11.1. V merku mám buď Tahiti, Reunion, Guadeloupe, nebo něco podobného (treky, pěkná příroda, civilizace, bez Číňanů a rusáků, moře jako bonus).
Z hlediska počasí tohle není zrovna vhodná doba k chození po horách na Reunionu.
myFlightradar (spis ze setrvacnosti)
a paralelne k tomu Flighty. nic lepsiho, nez flighty jsem nenasel.
když už se tu řeší ty statistiky...zapisujete lety s mezipřistáním jako jeden nebo dva lety?
Já zapisuju vše do flightmemory.com, většinu letů ještě také na my.flightradar24.com, ale to jen tak orientačně a nemám tam lety malýma letadlama po ČR a není tak flexibilní.
Jinak do flightmemory zapisuju každý let zvlášť (tzn každý vzlet a přistání) - takže let s mezipřistáním bych dal jako dva separátní lety pod stejným číslem letu. Já už nějakou dobu zapisuju i reálné doby letů, ne to co je v letovém řádu. Teď jen trochu ve Flightmemory řeším, zda rozlišovat Ryanair a Buzz nebo Smartwings potažmo Travel Service, ale asi to sjednotím podle kódu letu (FR, QS, ...), jinak to flightmemory bude počítat do statistik každé zvlášť (nebere to podle kódu dopravce, ale názvu)
cizy napsal(a):to je ta uzasna apple app co nedokaze ani ten screenshot mapy korektne orezat?
to netusim - screenshoty v ni nedelam.
nicmene ocenuji historicka data, takze i u zpetne zadavanych letu z roku treba 2012 vidim data o zpozdeni apod.
a krom toho kvituju i spojeni s “aktualnim cestovanim” kdy u aktualnich a planovanych letu vidim aktualni stav, pripadne zpozdeni ci zmeny. solidni (funkcni) agregace toho, co clovek dostane treba v tripitu, expertflyeru a flightradaru.
nucene premisteny brumak napsal(a):já teda nechápu, že někdo, kdo se cítí vyhořele, plánuje dovolený ve východní Evropě. Pokud teda nejde o nějaký chlastačky, nebo jiný divočiny.
A jak už tu někdo psal, to, že člověk obětuje tomu objevování spaní na letišti, apod., mi taky přijde spíš jako prevence "vyhoření", páč máte za čím jít, a prožitky unikátní. Když někdo lítá "výhradně z Prahy, s krátkými přestupy, ideálně v C", to si myslim přestane bavit dřív. Už proto, že se není kam posunout dál (v pohodlí, v destinacích...). Pak už je to jen o pokračující lenosti.
Já to chápu. Jestli je vyhořelý z práce, tak může kdekoliv v Karpatech nebo na Balkáně dát dva tři týdny pochodu po horách a tím si vyčistí hlavu dokonale. A když zvolí méně známá pohoří, tak ani nikoho moc nepotká.
Myslím, že to vyhoření z práce je častější než z lítání za zábavou...
Až jsem se musel pousmát, jak to každý vidí jinak.
Někdo jen pohodlné lety bez přestupu. Jiný klidně přespí na letišti, nebo přestoupí. Jeden raději separátní lokaci na týden, jiný během týdne navštíví pět hlavních měst. Někdo je vyhořelý z procesu cestování (doprava na letiště, čekání na let, let, doprava z letiště,...), jiný už z celého výletu včetně pobytu v nějaké lokalitě, kde se nudí, nemá z ničeho radost,...
Obecně proti vyhoření pomáhá zcela změnit styl aktivity, nebo si od ní dát na čas úplnou pauzu. Jsou tady lidi, kteří cestují za zábavou, i lidé, kteří toho hodně nalítají pracovně. Ti druzí si ten cestovatelský/letecký detox asi naordinují o dost obtížněji.
My vedeme 2 druhy dovolených.
Jedna je objevovací, kde se nezastavíme, pořád něco prolézáme, nadcháváme se a vzdycháme... a pak přijedeme domů a padneme a tři dny se nehýbem 😆
Druhá je "chata". Máme několik míst u moře, kde jsme skoro na samotě a jen se povalujeme, koupeme, jíme a pozorujeme ptáky (a chodíme 5km s batohem nakoupit, páč samota 😆).
Tenhle rok jsme si třeba uvědomili, že nějak nemáme sílu řešit jakýkoliv přídavný stres, takže se pojede na "chatu", ačkoliv jsme původně chtěli udělat jízdu po řeckých ostrovech, kde jsme jeste nebyli 😀
Evropu už mám celkem procestovanou, takže mě levné euro víkendy nechávají klidným. Také se už vyhýbám komplikovaným trasám, peníze vydělám, ale čas si už nekoupím.
mxp napsal(a):Asi jak kdo pro mne má každý let vzlet a přistání ( takže podle počtu mezipřistání. Pokud by to měl být jen jeden let byl by to vlastně součet cest.když už se tu řeší ty statistiky...zapisujete lety s mezipřistáním jako jeden nebo dva lety?